Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa
Zupa krem marchwiowo-pomarańczowy to propozycja dla chorych onkologicznie. Słodko-kwaśna pomarańcza nadaje lekkości i egzotyki marchewce. Imbir rozgrzewa i pomaga w sytuacjach, gdy występują mdłości. Wypróbuj nasz przepis!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- woda (750 ml)
- włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, seler, łącznie (ok. 300 g)
- marchew (4 szt. – ok. 400 g)
- cebula (1 szt. – 50 g)
- pomarańcza (1 szt. – ok. 150 g)
- świeży imbir (3 cm)
- olej rzepakowy (2 łyżki – 20 ml)
- koperek do smaku
- sól, czarny pieprz do smaku
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku brzoskwinia-mango (1,5 butelki – 187,5 ml)
Sposób przygotowania:
-
W dużym garnku nastawić wodę na włoszczyznę. Warzywa z wyjątkiem marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ale nie bardzo małe) i wrzucić do garnka z wodą.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć na oleju.
- Po 15 minutach z garnka, gdzie gotuje się włoszczyzn wyjąć warzywa ( można wykorzystać do innego dania) i wrzucić podsmażoną marchew, posiekaną cebulę i starty świeży imbir.
- Gotować pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie do zupy dodać obraną i podzieloną na cząstki pomarańczę.
- Gotować jeszcze 3 minuty, po czym zdjąć z kuchenki z zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i świeżym koperkiem.
- Gdy zupa będzie na talerzu, dodać Nutridrink Protein 125 ml o smaku brzoskwinia-mango (½ butelki na porcję).
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1107,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 264,4 (Kkcal)
Białko: 12,4 (g)
Tłuszcz: 11,6 (g)
Węglowodany: 35,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, zupa