Zupa marchewkowa
Niezwykle prosta zupa marchewkowa. Dlaczego warto ją jeść? Reguluje pracę jelit, chroni skórę oraz zawiera szereg witamin. Dodatkowo trudniej o bardziej popularne i łatwo dostępne warzywo niż marchew. Wypróbuj przepis na zupę marchewką!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Marchew świeża lub mrożona (1/4 opakowania – ok. 200 g)
- mała cebula (1 szt. – ok. 30 g)
- masło klarowane (1 łyżka – 10 g)
- sok z 1 limonki
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (62,5 ml – 1/2 butelki)
- czarny pieprz, sól, sos rybny (do smaku)
- natka pietruszki lub świeża kolendra (1/2 pęczka ok. 20 g)
Sposób przygotowania:
-
Cebulę podsmażyć na maśle w garnku .
- Marchewkę ugotować na półtwardo (najlepiej na parze). Po ugotowaniu dodać ją do cebuli, doprawić i dolać Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym. Jeśli preferujesz bardziej wodnistą zupę można dodać nieco wody.
- Chwilę podgrzać, po czym dodać sok z limonki, a następnie zmiksować. Przelać do miseczek.
- Podawać z posiekaną natką.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1158,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 276,7 (Kkcal)
Białko: 11,8 (g)
Tłuszcz: 14,7 (g)
Węglowodany: 29,7 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, podwieczorek, zupa