Zupa pomidorowa z czerwoną papryką
Zupa pomidorowa z czerwoną papryką to propozycja na szybki, lekki, a zarazem smaczny obiad. Przepis ten został stworzony z myślą o osobach zmagających się z dysfagią, czyli problemami z przełykaniem. Wypróbuj!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- oliwa z oliwek (1 łyżka – 10 g),
- ząbek czosnku (1 szt.),
- pomidory z puszki (100 g),
- przecier pomidorowy (1 łyżka – 25 g),
- ocet winny (2 łyżeczki – 10 g),
- posiekana cebula (15 g – ½ małej szt.),
- posiekana czerwona papryka (20 g – plaster),
- bulion warzywny (150 ml),
- śmietana 18% (10 ml – łyżka),
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
- Wlać oliwę do garnka, dodać posiekany czosnek, cebulę i paprykę.
- Gotować delikatnie przez 5 minut, tak by cebula i czosnek nie zbrązowiały.
- Dodać pomidory, przecier, bulion, ocet winny i podgrzewać około 15 minut.
- Dodać śmietanę i zmiksować. Konsystencja musi być jedwabista, bez grudek.
- Dodać 2 miarki Nutilis Clear, by zagęścić zupę i wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 656.9 (kJ)
Wartość energetyczna: 157 (Kkcal)
Białko: 1,8 (g)
Tłuszcz: 12,2 (g)
Węglowodany: 9,9 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: obiad, zupa