Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa pomidorowa z czerwoną papryką

Zupa pomidorowa z czerwoną papryką to propozycja na szybki, lekki, a zarazem smaczny obiad. Przepis ten został stworzony z myślą o osobach zmagających się z dysfagią, czyli problemami z przełykaniem. Wypróbuj!

Autor:

Zupa pomidorowa z czerwoną papryką

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka – 10 g),
  • ząbek czosnku (1 szt.),
  • pomidory z puszki (100 g),
  • przecier pomidorowy (1 łyżka – 25 g),
  • ocet winny (2 łyżeczki – 10 g),
  • posiekana cebula (15 g – ½ małej szt.),
  • posiekana czerwona papryka (20 g – plaster),
  • bulion warzywny (150 ml),
  • śmietana 18% (10 ml – łyżka),
  • Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Wlać oliwę do garnka, dodać posiekany czosnek, cebulę i paprykę.
  2. Gotować delikatnie przez 5 minut, tak by cebula i czosnek nie zbrązowiały.
  3. Dodać pomidory, przecier, bulion, ocet winny i podgrzewać około 15 minut.
  4. Dodać śmietanę i zmiksować. Konsystencja musi być jedwabista, bez grudek.
  5. Dodać 2 miarki Nutilis Clear, by zagęścić zupę i wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 656.9 (kJ)

Wartość energetyczna: 157 (Kkcal)

Białko: 1,8 (g)

Tłuszcz: 12,2 (g)

Węglowodany: 9,9 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających