Zupa warzywna
Zupa warzywna to idealna propozycja na lekki obiad. Najlepiej smakuje w sezonie wiosenno-letnim, jeśli przyrządzimy ją ze świeżych warzyw. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis ten odtwarzać również jesienią i zimą korzystając z mrożonek. Nasza propozycja zupy warzywnej przeznaczona jest dla osób zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- gotowa, mrożona mieszanka warzywna (150 g),
- masło lub margaryna (1 łyżeczka – 5 g),
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- bulion warzywny (150 ml),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Podgrzać masło lub margarynę w dużym garnku, dodać warzywa, czosnek i trochę soli i pieprzu.
- Zamieszać składniki i zostawić na rozgrzanej płycie pod przykryciem na około 15 minut.
- Dodać bulion, gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie (około 30 minut).
- Całość zmiksować, tak by konsystencja była aksamitna, bez grudek.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 644.34 (kJ)
Wartość energetyczna: 154 (Kkcal)
Białko: 2,4 (g)
Tłuszcz: 7,5 (g)
Węglowodany: 19,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: obiad, zupa