Decyzja o zastosowaniu żywienia dojelitowego, czyli podaży preparatów będących źródłem składników odżywczych bezpośrednio do żołądka lub jelita podejmowana jest przez lekarza w oparciu o ocenę stanu odżywienia pacjenta a także ocenę możliwości przyjmowania przez chorego pokarmu w tradycyjnej formie. Stosuje się je gdy, z różnych przyczyn, skuteczne odżywianie doustne jest niemożliwe lub niewystarczające.

Żywienie dojelitowe chociaż może być postrzegane jako trudne i budzić pewne obawy w rzeczywistości daje możliwość podaży należnej ilości energii i składników odżywczych osobie chorej tym samym przyczyniając się do poprawy lub utrzymania prawidłowego stanu odżywienia. Stan odżywienia z kolei wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jeśli więc Tobie lub Twojej bliskiej osobie zalecone zostało żywienie dojelitowe, zapoznaj się z poniższym artykułem, w którym omówione zostały najważniejsze aspekty wskazujące na zasadność jego stosowania.

Żywienie dojelitowe

Spis treści:

  1. Czym jest żywienie dojelitowe?
  2. Metody podaży żywienia dojelitowego

Czym jest żywienie dojelitowe?

Personel medyczny zalecił Tobie lub bliskiej Ci osobie żywienie dojelitowe, ponieważ pomoże ono dostarczyć substancje odżywcze, których potrzebuje organizm, a których obecnie nie jesteś w stanie mu zapewnić. Bez odpowiedniego odżywiania możesz być narażony na:

  • spadek energii i siły: przyjmowanie mniejszej liczby kalorii (energii) i dostarczanie mniejszej ilości białka niż jest to zalecane może skutkować osłabieniem, zmęczeniem, co wpływa na wszystkie czynności życiowe. Brak spożywania odpowiedniej ilości pokarmu w dłuższym czasie prowadzić będzie do spadku masy ciała, osłabienia siły mięśniowej, niedoborów pokarmowych, pogorszenia stanu odżywienia, a wreszcie do niedożywienia.
  • pogorszenie codziennego funkcjonowania: niedożywienie niesie ze sobą szereg konsekwencji. Wpływa na pracę całego organizmu skutkując wspomnianym już osłabieniem mogącym utrudnić wykonywanie codziennych czynności, pogorszeniem samopoczucia czy zwiększoną podatnością na infekcje.
  • upośledzenie odporności: istnieje kilka czynników, które przyczynić mogą się do pogorszenia funkcjonowania układu odpornościowego. Jednym z nich jest nieprawidłowy stan odżywienia, w tym niedożywienie. Pamiętać należy również, że nasze jelito stanowi główną część układu odpornościowego. Brak odpowiedniej podaży składników odżywczych utrudniać może jego sprawną pracę, to zaś skutkować może większą podatnością na infekcje.

Celem stosowania żywienia dojelitowego jest przede wszystkim zabezpieczenie potrzeb żywieniowych organizmu poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Pośrednio jednak wpływać będzie ono również na szereg dalszych aspektów jak:

  • Zachowanie prawidłowej masy ciała,
  • Wsparcie funkcjonowania układu odpornościowego,
  • Dostarczenie energii pozwalającej na zachowanie aktywności fizycznej
  • Wpływ na zachowanie siły mięśniowej
  • Pomoc w zachowaniu dobrej jakości życia.

Pamiętaj jednocześnie, że osoby wymagające żywienia dojelitowego w warunkach domowych objęte są opieką poradni żywieniowej. Oznacza to, że znajdują się pod stałą opieką personelu medycznego i mają możliwość stałego z nimi kontaktu. W każdej sytuacji budzącej wątpliwości będziesz mógł zgłosić się do lekarza lub pielęgniarki ze wspomnianej poradni.

Metody podaży żywienia dojelitowego

Podczas pierwszej wizyty lekarz z poradni żywieniowej zadecyduje o rodzaju i sposobie podaży preparatu żywieniowego, zostaniesz też poinstruowany na temat pielęgnacji dostępu do żywienia. Nie obawiaj się – nie zostaniesz sam: personel medyczny krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces i odpowie na Twoje pytania.

Preparaty odżywcze stosowane w żywieniu dojelitowym podawane mogą być na kilka sposób. O najlepszym dla Ciebie zdecyduje lekarz. Najczęściej wykorzystywane są:

  • żywienie ciągłe podawane z wykorzystaniem pompy do żywienia lub grawitacyjnie. Aby ułatwić Ci wykonywanie codziennych czynności, dostępne są specjalne plecaki ze stelażem, dzięki którym można wychodzić na zewnątrz podczas procesu żywienia.
  • żywienie metodą bolusów, czyli niewielkimi porcjami podawanymi za pomocą strzykawki. Dzięki temu, łatwiej będzie Ci organizować swoje czynności i plan dnia. Ponadto, dzięki tej metodzie możesz planować posiłki razem z posiłkami rodzinnymi.