Skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych
Leczenie przeciwnowotworowe ratuje życie, ale nie jest pozbawione skutków ubocznych. Wszystkie stosowane metody: chemioterapia, radioterapia, immunoterapia i terapie hormonalne wiążą się z pojawieniem się problemów z jedzeniem. Na szczęście w wielu przypadkach można je rozwiązać – warto więc zasięgnąć porady lekarza prowadzącego i porozmawiać z nim o skutkach ubocznych leczenia, które wystąpiły w ostatnim czasie u chorego.
Spis treści:
- Do najczęściej pojawiających się skutków ubocznych terapii przeciwnowotworowych zaliczają się:
- Utrata masy ciała
- Dolegliwości gastryczne i nietolerancja laktozy
- Biegunki i wymioty
- Ból i owrzodzenia jamy ustnej
- Suchość w jamie ustnej
- Zaburzenia odczuwania smaku
Do najczęściej pojawiających się skutków ubocznych terapii przeciwnowotworowych zaliczają się:
- utrata masy ciała,
- dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego,
- nietolerancja laktozy,
- biegunka,
- wymioty,
- ból i owrzodzenie jamy ustnej,
- suchość w jamie ustnej,
- zaburzenia odczuwania smaku.
Utrata masy ciała
Utrata apetytu oraz niezamierzone chudnięcie to jedne z najczęstszych problemów pacjentów onkologicznych. Często są wynikiem zastosowanego leczenia i towarzyszących mu skutków ubocznych (np. wymiotów po chemioterapii) lub zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze, powodowanego przez obecność nowotworu w organizmie. Na poprawie apetytu zastosowanie mają leki pobudzające łaknienie. W przeciwdziałaniu utracie masy ciała pomagają modyfikacje diety – zwiększenie jej kaloryczności oraz zawartości białka. Pomocne są także specjalne preparaty odżywcze, które w małej objętości dostarczają dużo energii i składników odżywczych.
Dolegliwości gastryczne i nietolerancja laktozy
By uniknąć dolegliwości żołądkowo-jelitowych, warto zmienić dietę na łatwostrawną. Należy wówczas spożywać spożywać: chude mięso, jasne pieczywo, białe makarony i ryże, ziemniaki, gotowane warzywa, jajka na twardo, twarogi, fermentowane przetwory mleczne. Zalecane techniki przygotowywania potraw to gotowanie tradycyjne i na parze, duszenie oraz pieczenie.
Należy uważać na mleko oraz niektóre jego przetwory (np. ser żółty, twaróg, jogurty), ponieważ zawierają laktozę, na którą u wielu pacjentów onkologicznych podczas trwania leczenia pojawia się nietolerancja. Jej objawami są wzdęcia i biegunki. Jeżeli występują po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy wyeliminować je z diety. Można zastąpić je odpowiednikami bezlaktozowymi lub produktami roślinnymi np. mlekiem migdałowym lub ryżowym oraz produktami na ich bazie.
Biegunki i wymioty
W przypadku występowania biegunek i wymiotów dochodzi do sporych strat składników odżywczych. Należy je koniecznie uzupełniać, najlepiej poprzez podawanie wysokoenergetycznych i bogatych w białko posiłków, uzupełnianych specjalnymi preparatami do żywienia medycznego. Nudnościom i wymiotom warto zapobiegać poprzez przyjmowanie leków przeciwwymiotnych. Niebezpiecznym skutkiem wymiotów i biegunek jest odwodnienie. Należy je redukować poprzez zwiększoną podaż płynów.
Ból i owrzodzenia jamy ustnej
Ból w jamie ustnej lub przy przełykaniu można minimalizować przez podawanie pokarmów o gładkiej konsystencji – rozdrobnionych, roztartych lub zmiksowanych. Polecane są przetwory mleczne (jogurty, kefiry, koktajle, twarogi ze śmietaną), miękkie owoce (banany, arbuzy, dojrzałe brzoskwinie, jabłka w formie przecierowej), rozmiękczone w mleku płatki zbożowe lub pieczywo, warzywa gotowane i w postaci purée, gotowane i rozdrobnione mięso, drobne makarony, jajecznica, kremy, kisiele, budynie, galaretki oraz musy.
Suchość w jamie ustnej
Kolejny częsty problem, z którym borykają się pacjenci chorzy na raka, to suchość w jamie ustnej. Głównym sposobem ograniczenia tej dolegliwości jest wypijanie dużej ilości płynów (2-3 l dziennie). Zaleca się też podawanie potraw o dużej zawartości wody, czyli zup i kremów warzywnych. By ułatwić przełykanie, posiłki warto rozdrabniać i przecierać, a także dodawać do nich sosy i oleje roślinne. Można też stosować preparaty sztucznej śliny lub leki zwiększające jej wydzielanie, jak również spożywać produkty mające podobne działanie: gumy do żucia, lizaki, landrynki, lemoniadę. Odradza się natomiast pieczywo chrupkie, słone przekąski, mocną kawę i herbatę, coca-colę oraz alkohol i papierosy, które mogą wzmagać ból w jamie ustnej.
Zaburzenia odczuwania smaku
Z powodu zaburzeń odczuwania smaku, występujących często po chemioterapii i radioterapii, wiele potraw, szczególnie bogatych w białko, ma dla pacjentów metaliczny lub gorzki posmak. Inne mogą wydawać się mdłe lub bez wyraźnego smaku. Dlatego podawane choremu dania powinny być zdecydowane w smaku, wyraźnie słodkie lub wyraźnie kwaśne. Można używać sporej ilości ziół i przypraw, marynować mięsa i polewać je aromatycznymi sosami.
Ponieważ rodzaj i stopień nasilenia dolegliwości związanych ze spożywanie pokarmów jest inny dla każdego pacjenta, należy dla każdego chorego podejść indywidulanie proponując najlepsze dla niego rozwiązania żywieniowe. Dzięki umiejętnemu doborowi produktów spożywczych, a także włączeniu żywienia medycznego, nieprzyjemne skutki uboczne terapii przeciwnowotworowych można w dużej mierze załagodzić.