Owsianka z orzechami i truskawkami z waniliową nutą
Przepis na owsiankę z orzechami i truskawkami z waniliową nutą jest propozycją dla pacjentów, lubiących słodkie śniadania. Jego niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania. Do owsianki dodaj Diasip, który posiada skład, sprzyjający utrzymaniu niskiej glikemii. Przepis ten przeznaczony jest dla pacjentów neurologicznych, którzy potrzebują wsparcia w walce z niedożywieniem, jednocześnie cierpiąc na cukrzycę lub hiperglikemię.
Czas przygotowania:
5 minut
Czas gotowania:
5 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- płatki owsiane zwykłe (ok. 50 g – 5 łyżek),
- mielone orzechy włoskie (ok. 20 g – 2 łyżki),
- świeże truskawki (ok. 5 szt. – ok. 50 g),
- Diasip o smaku waniliowym (200 ml – 1 butelka).
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wraz z orzechami lekko podprażyć na suchej patelni. Należy uważać, aby ich nie przypalić.
- Następnie płatki przełożyć do miseczki, dodać świeże truskawki – pokrojone na mniejsze kawałki i zalać Diasipem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2352,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 561,9 (Kkcal)
Białko: 19,7 (g)
Tłuszcz: 28,8 (g)
Węglowodany: 60,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta kompletna, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: śniadanie