Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Serniczek z bakaliami przy problemach z połykaniem

Serniczek z bakaliami to propozycja dla osób cierpiących na dysfagię, czyli problemy z przełykaniem pokarmów. Jest to tradycyjny deser w nowej formie, który przypadnie do gustu zarówno pacjentowi neurologicznemu, jak i jego rodzinie. Wypróbuj przepis na serniczek z bakaliami!

Serniczek z bakaliami

czas przygotowania

Czas przygotowania:

1 h

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • mielony ser do sernika (300 g),
  • sok jabłkowy (200 ml),
  • jajka (2 szt.),
  • orzechy włoskie mielone (20 g – 2 łyżki),
  • rodzynki (23 g – 2 łyżki),
  • morele suszone (2 łyżki – ok. 20 g),
  • daktyle bez pestki (4 szt. – 20 g),
  • cynamon do smaku,
  • Nutilis Clear:2 miarki (2 x 3 g) + sok jabłkowy (50 ml).

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce namoczyć w ciepłej wodzie.
  2. Ser wymieszać ze zmielonymi orzechami, owocami suszonymi, 200 ml soku jabłkowego, odrobiną cynamonu i jajkami. Całość zmiksować na gładki koktajl tak, aby owoce i orzechy nie były wyczuwalne w konsystencji kremu.
  3. Masę przełożyć do 4 żaroodpornych kokilek. Całość piec w piekarniku (180 st. C) przez jakieś 40 minut.
  4. Masę serową po upieczeniu nieco wystudzić, dodać resztę soku (50 ml) i dokładnie zmieszać.
  5. Dodać Nutilis Clear i przełożyć do szklanych pucharków.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1309,8 (kJ)

Wartość energetyczna: 312,9 (Kkcal)

Białko: 18,8 (g)

Tłuszcz: 16,3 (g)

Węglowodany: 25,3 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających