Czekotella
Czekotella to alternatywa dla dżemu, konfitury czy innych dodatków do pieczywa. Aby zapewnić maksymalną ilość składników odżywczych warto sporządzić pożywny krem na bazie dojrzałego awokado, bananów i preparatu odżywczego Cubitan o smaku czekoladowym. Dzięki temu posiłek będzie bogaty w białko, tłuszcze roślinne i węglowodany. Idealny posiłek pacjenta neurologicznego. Sprawdź, nasz przepis na czekotellę.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
5
Składniki:
(liczba porcji: 5)- Cubitan o smaku czekoladowym (1 butelka – 200 ml),
- awokado (1,5 szt.),
- banan (2 szt. – ok. 300 g),
- miód (1 łyżka – 15 g),
- kakao (2 łyżki – 20 g),
- siemię lniane sproszkowane lub otręby (3 łyżki – 24 g),
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Banana obrać, awokado obrać i usunąć z niego pestkę.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Podawać na ulubionym pieczywie.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1109,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 264,9 (Kkcal)
Białko: 7,6 (g)
Tłuszcz: 16,0 (g)
Węglowodany: 26,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta bogatoresztkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: podwieczorek, przekąska, śniadanie