Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Czekotella

Czekotella to alternatywa dla dżemu, konfitury czy innych dodatków do pieczywa. Aby zapewnić maksymalną ilość składników odżywczych warto sporządzić pożywny krem na bazie dojrzałego awokado, bananów i preparatu odżywczego Cubitan o smaku czekoladowym. Dzięki temu posiłek będzie bogaty w białko, tłuszcze roślinne i węglowodany. Idealny posiłek pacjenta neurologicznego. Sprawdź, nasz przepis na czekotellę.

Czekotella

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

5

Składniki:

(liczba porcji: 5)
  • Cubitan o smaku czekoladowym (1 butelka – 200 ml),
  • awokado (1,5 szt.),
  • banan (2 szt. – ok. 300 g),
  • miód (1 łyżka – 15 g),
  • kakao (2 łyżki – 20 g),
  • siemię lniane sproszkowane lub otręby (3 łyżki – 24 g),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Banana obrać, awokado obrać i usunąć z niego pestkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  3. Podawać na ulubionym pieczywie.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1109,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 264,9 (Kkcal)

Białko: 7,6 (g)

Tłuszcz: 16,0 (g)

Węglowodany: 26,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta bogatoresztkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: podwieczorek, przekąska, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 5 na 17 oceniających