Omlet z sosem daktylowym
Klasyczny odżywczy omlet, podany z niecodziennym, przepysznym sosem daktylowym, który jest sporządzony na bazie preparatu Cubitan o smaku waniliowym, z dodatkiem daktyli i płatków owsianych. Taki zestaw daje gwarancję pożywnego śniadania z przyjemną słodką nutą. Wypróbuj omlet z sosem daktylowym.

Czas przygotowania:
5 minut

Czas gotowania:
15 minut

Czas całkowity:
20 minut

Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- jajka (2 szt.),
- mąka pełnoziarnista (1 łyżka – 12 g),
- woda (2 łyżki),
- olej rzepakowy (1 łyżeczka – 5 g).
- daktyle suszone (100 g),
- sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
- Cubitan o smaku waniliowym (½ butelki – 100 g),
- płatki owsiane (2 łyżki – 20 g).
Sposób przygotowania:
- Jajka wymieszać z mąką i wodą przy użyciu trzepaczki.
- Wylać masę na patelnię olej i usmażyć omlet z obu stron.
- Wyjąć na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, aby nadmiar oleju wsiąkł. Przełożyć na czysty talerz.
- Daktyle oraz płatki owsiane zalać ok. 100 ml wody. Podgotować, aby daktyle się rozkleiły na jednolitą masę (w razie potrzeby podczas gotowania, podlać wodą, aby masa się nie przypaliła).
- Do ciepłej masy daktylowo-owsianej dolewać Cubitan, energicznie mieszając, aby masa wchłonęła preparat. Gotowy krem wyłożyć na usmażony omlet.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1510,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 360,8 (Kkcal)
Białko: 14,0 (g)
Tłuszcz: 10,2 (g)
Węglowodany: 59,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: podwieczorek, przekąska, śniadanie