Schab pieczony z suszoną śliwką
Zapraszamy do wypróbowania przepisu dla osób mających problemy z przełykaniem. Danie to będzie wyjątkowo smakowało tym, którzy lubią połączenie mięsa i owoców. Sprawdź, jak wykonać schab pieczony z suszoną śliwką.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- schab bez kości (200 g),
- suszone śliwki bez pestek (8 szt. – ok. 50 g),
- olej rzepakowy (2 łyżeczki – 10 g),
- bulion warzywny (200 ml),
- przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek,
- Nutilis Clear – 6 miarek (6 x 3 g): 4 do mięsa, 2 do śliwek.
Sposób przygotowania:
- Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso natrzeć przyprawami, olejem i piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około 25-40 minut czas pieczenia może się wydłużyć przy większej ilości mięsa). Do naczynia można dolać nieco wody, aby mięso nie traciło wilgoci.
- Namoczone śliwki ugotować w wodzie, w której się moczyły, aby całkowicie zmiękły. Następnie zmiksować i dodać Nutilis Clear.
- Mięso po upieczeniu pokroić na małe kawałki i zalać bulionem warzywnym. Całość zmiksować do konsystencji gęstego kremu i dodać Nutilis Clear.
- Schab podawać z kremowymi śliwkami.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3449,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 824,0 (Kkcal)
Białko: 65,8 (g)
Tłuszcz: 41,0 (g)
Węglowodany: 55,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa
Kategoria przepisu: danie mięsne, obiad