Serniczek z bakaliami przy problemach z połykaniem
Serniczek z bakaliami to propozycja dla osób cierpiących na dysfagię, czyli problemy z przełykaniem pokarmów. Jest to tradycyjny deser w nowej formie, który przypadnie do gustu zarówno pacjentowi neurologicznemu, jak i jego rodzinie. Wypróbuj przepis na serniczek z bakaliami!
Czas przygotowania:
1 h
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- mielony ser do sernika (300 g),
- sok jabłkowy (200 ml),
- jajka (2 szt.),
- orzechy włoskie mielone (20 g – 2 łyżki),
- rodzynki (23 g – 2 łyżki),
- morele suszone (2 łyżki – ok. 20 g),
- daktyle bez pestki (4 szt. – 20 g),
- cynamon do smaku,
- Nutilis Clear:2 miarki (2 x 3 g) + sok jabłkowy (50 ml).
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce namoczyć w ciepłej wodzie.
- Ser wymieszać ze zmielonymi orzechami, owocami suszonymi, 200 ml soku jabłkowego, odrobiną cynamonu i jajkami. Całość zmiksować na gładki koktajl tak, aby owoce i orzechy nie były wyczuwalne w konsystencji kremu.
- Masę przełożyć do 4 żaroodpornych kokilek. Całość piec w piekarniku (180 st. C) przez jakieś 40 minut.
- Masę serową po upieczeniu nieco wystudzić, dodać resztę soku (50 ml) i dokładnie zmieszać.
- Dodać Nutilis Clear i przełożyć do szklanych pucharków.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1309,8 (kJ)
Wartość energetyczna: 312,9 (Kkcal)
Białko: 18,8 (g)
Tłuszcz: 16,3 (g)
Węglowodany: 25,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser