Wafelki kakaowe
Wafelki kakaowe są idealnym pomysłem na zdrowy deser dla pacjenta neurologicznego i całej jego rodziny. Dla wielu osób wafle z kremem to smakołyk, który kojarzy się z dzieciństwem. Wzmocnione preparatem Nutridrink Skin Repair (dawniej Cubitan) w dodatkową porcję białka, karotenoidy oraz dobre tłuszcze to wartościowa przekąska. Co więcej, wafle są łatwe w transporcie, stąd też można je zabrać ze sobą i podać jako wartościową przekąskę w drodze czy w gościach. Kakaowe wafelki wspomogą odżywienie organizmu. Są przeznaczone dla pacjentów z dobrą umiejętnością gryzienia i przełykania.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Czas całkowity:
4 h
Liczba porcji:
15
Składniki:
(liczba porcji: 15)- duże wafle kwadratowe (1 opakowanie – ok. 150 g),
- mleko 1,5-2% tł. (100 ml),
- Nutridrink Skin Repair o smaku czekoladowym (200 ml – 1 butelka),
- mleko w proszku (2/3 szklanki – ok. 45 g),
- kakao (20 g – 2 łyżki).
Sposób przygotowania:
- Zagotować mleko, dodać kakao dokładnie wymieszać.
- Dolać Nutridrink Skin Repair czekoladowy, stopniowo dosypywać mleko w proszku, energicznie mieszając, aby grudki mleka dobrze się rozpuściły.
- Wafle przełożyć kremem. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.
- Dobrze, aby wafle przez pierwsze 2 godziny stania w lodówce były dociśnięte czymś ciężkim (np. garnkiem z wodą). Wówczas krem dobrze zespoli się z waflami.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 281,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 67,3 (Kkcal)
Białko: 3,4 (g)
Tłuszcz: 1,9 (g)
Węglowodany: 9,0 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, przekąska