Zupa krem pomidorowa
Ze spotkań z pacjentami z całej Polski wiemy, że nie brakuje wśród Państwa fanów zup. A szczególnie kremowej wersji tradycyjnej pomidorowej. Jest ona szybsza do przyrządzenia, co jest niewątpliwym plusem. Lecz aby wciąż była równie odżywcza możemy zastosować w niej preparat wysokoenergetyczny o smaku neutralnym.
Czas przygotowania:
35 minut
Czas całkowity:
35 minut
Liczba porcji:
4
Składniki:
(liczba porcji: 4)- pomidory krojone w puszce (200 g – ok. ¾ puszki),
- koncentrat pomidorowy (280 g),
- woda (700 ml),
- cebula (30 g – 1 mała szt.),
- oliwa z oliwek (25 g – 2,5 łyżki),
- pieczona dynia (120 g),
- Nutridrink o smaku neutralnym (2 butelki – 2 x 125 ml),
- seler (300 g – 1 duży korzeń),
- makaron małe muszelki (150 g),
- świeża bazylia do smaku,
- sól, czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę.
- Następnie dodać starty na tarce z grubymi oczkami seler. Chwilę dusić, po czym dolać pomidory, dodać koncentrat i pokrojoną w kostkę pieczoną dynię.
- Gotować przez 15 min, aby smaki się połączyły. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać bazylię.
- Po 15 min zupę zmiksować, doprawić do smaku, zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dolać Nutridrink. Dobrze wymieszać.
- Zupę podawać z makaronem i bazylią.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1870,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 446,7 (Kkcal)
Białko: 16,1 (g)
Tłuszcz: 14,2 (g)
Węglowodany: 72 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad