Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zupa krem pomidorowa

Ze spotkań z pacjentami z całej Polski wiemy, że nie brakuje wśród Państwa fanów zup. A szczególnie kremowej wersji tradycyjnej pomidorowej. Jest ona szybsza do przyrządzenia, co jest niewątpliwym plusem. Lecz aby wciąż była równie odżywcza możemy zastosować w niej preparat wysokoenergetyczny o smaku neutralnym.

Zupa krem pomidorowa

czas przygotowania

Czas przygotowania:

35 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

35 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

4

Składniki:

(liczba porcji: 4)
  • pomidory krojone w puszce (200 g – ok. ¾ puszki),
  • koncentrat pomidorowy (280 g),
  • woda (700 ml),
  • cebula (30 g – 1 mała szt.),
  • oliwa z oliwek (25 g – 2,5 łyżki),
  • pieczona dynia (120 g),
  • Nutridrink o smaku neutralnym (2 butelki – 2 x 125 ml),
  • seler (300 g – 1 duży korzeń),
  • makaron małe muszelki (150 g),
  • świeża bazylia do smaku,
  • sól, czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodać starty na tarce z grubymi oczkami seler. Chwilę dusić, po czym dolać pomidory, dodać koncentrat i pokrojoną w kostkę pieczoną dynię.
  3. Gotować przez 15 min, aby smaki się połączyły. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać bazylię.
  4. Po 15 min zupę zmiksować, doprawić do smaku, zdjąć z kuchenki, lekko przestudzić i dolać Nutridrink. Dobrze wymieszać.
  5. Zupę podawać z makaronem i bazylią.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1870,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 446,7 (Kkcal)

Białko: 16,1 (g)

Tłuszcz: 14,2 (g)

Węglowodany: 72 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających