FAQ
Nutridrink Protein 125 ml jest produktem wysokobiałkowym i wysokokalorycznym. Zawiera największą ilość białka w najmniejszej objętości – 18 g białka w 125 ml produktu*.
Nutridrink Protein 125 ml dostępny jest w 5 podstawowych wariantach smakowych: truskawka, owoce leśne, wanilia, mokka, brzoskwinia – mango oraz 3 innowacyjnych smakach stworzonych z pacjentami onkologicznymi: neutralny, rześki smak czerwonych owoców oraz rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru.
Nutridrink Protein 125 ml zalecany jest pacjentom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko tj. pacjenci po operacji, dłuższej hospitalizacji i ciężkiej chorobie – stosować należy go przez minimum 14 dni, 1-3 butelki dziennie.
Nutridrink Protein 125 ml najlepiej podawać schłodzony – należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić go powoli, przez ok. 30 min. Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia – w poręcznej butelce. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
* Na podstawie analizy tego typu produktów dostępnych na rynku.
Ważna informacja: Nutridrink Protein 125 ml można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.
Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym.
Dla pacjentów po operacji, w trakcie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie zalecany jest szczególnie Nutridrink Protein ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Nutridrink: wysokoenergetyczny preparat odżywczy, bez błonnika
Nutridrink Yoghurt style: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
Nutridrink Multi Fibre: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
Nutridrink Juice style: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zalecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów (np. kamica i zapalenie woreczka żółciowego, zapalenie i marskość wątroby)
NutriKid Multi Fibre: odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona w błonnik, gotowa do spożycia płynna dieta w butelce o pojemności 200 ml przeznaczona specjalnie dla dzieci powyżej 1. roku życia.
Nutridrink Skin Repair (dawniej Cubitan): wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, zalecany pacjentom z trudno gojącymi się ranami i odleżynami.
Diasip: nie zawiera sacharozy, dla pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.
Żywienie medyczne to specjalny sposób żywienia osób chorych, którego celem jest wspomaganie leczenia farmakologicznego oraz utrzymanie właściwego stanu odżywienia pacjenta. Potrzebne jest osobom, które ze względu na chorobę nie mogą dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii, składników mineralnych i witamin wraz z tradycyjnym pokarmem.
Nutridrink to wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości (125 ml) dostarcza dużo energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to preparat gotowy do spożycia, dostępny w butelkach plastikowych, w różnych smakach: waniliowym, truskawkowym, czekoladowym, owoce leśne i neutralnym. Należy go spożywać pomiędzy posiłkami (jako uzupełnienie jadłospisu), a w razie potrzeby można zastąpić nim całe posiłki lub całodzienne wyżywienie. Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki dziennie – jako uzupełnienie diety – przez 14 dni i więcej. Jedno opakowanie Nutridrink to 300 kalorii.
Tak. Osobie, która ma trudności z przełykaniem należy podawać pokarmy o gładkiej konsystencji. Taką konsystencję mają np. jogurty czy musy. Inne produkty, a także całe posiłki należy przecierać lub miksować. Pokarmy powinny być przyjmowane często, co 3-4 godziny, w niewielkiej objętości. Warto wzbogacać ich wartość odżywczą i energetyczną poprzez dodawanie zdrowych olejów, białka w postaci nabiału czy chudego mięsa, a także preparatów do żywienia medycznego, np. Nutridrink.
Tak, Nutridrink może być podawany dzieciom powyżej 3. roku życia. U dzieci w wieku 3-6 lat powinien być stosowany wyłącznie jako uzupełnienie diety. Pla dzieci poniżej 3. roku życia proponujemy produkt NutriKid Multi Fibre.
Tak, zwykle osoby leżące powinny stosować specjalną dietę. Borykają się one bowiem często z problemem odleżyn. Ich leczeniu sprzyja przyjmowanie pełnowartościowego białka, będącego źródłem argininy aminokwasu wspomagającego regenerację tkanek. Gojenie ran przyśpiesza również zwiększona podaż witamin A, C i E, w które bogate są owoce. Na rynku dostępny jest też specjalny preparat do żywienia medycznego Nutridrink Skin Reapir (dawniej Cubitan), przeznaczony specjalnie dla chorych z odleżynami. Wzbogacony jest w białko, argininę, witaminy i pierwiastki mineralne, niezbędne dla prawidłowego gojenia ran pooperacyjnych i odleżyn.
Stres wpływa na utratę wagi. Zestresowany organizm, będący w stanie ciągłego napięcia, produkuje duże ilości adrenaliny. Hormon ten odpowiada za podwyższenie przemiany materii, co wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne. Gdy te nie zostaną dostarczone w dostatecznej ilości, następuje spadek wagi. Osoby będące pod wpływem stresu związanego z chorobą często nie są w stanie zapewnić swojemu organizmowi właściwej podaży energii. Przyczyną tego faktu jest miedzy innymi niechęć do jedzenia. Związane jest to z przeciwstawnym działaniem autonomicznego układu nerwowego, który pod wpływem stresu mobilizuje serce i płuca, zwalniając pracę układu pokarmowego. W takiej sytuacji organizm pacjenta sięga po rezerwy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej. Osobom chorym często nie jest łatwo tę tkankę odbudować ze względu na trudności z przyjmowaniem pokarmu. Jest to problem, który towarzyszy wielu chorobom.
Dawkowanie preparatów Nutridrink jest uzależnione od potrzeb żywieniowych oraz od ilości pożywienia spożywanego przez chorego w ciągu całego dnia. Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki Nutridrinka dziennie przez 14 dni i więcej.
Preparaty odżywcze powinno się stosować zgodnie z zaleceniami lekarza: czyli do momentu powrotu do spożywania pokarmów w wystarczających ilościach – zwykle 2 butelki dziennie przez 14 dni.
Do prawidłowego funkcjonowania mężczyzna potrzebuje około 2500 kalorii dziennie, kobieta – około 2000 kalorii. Jedno opakowanie Nutridrinka to 300 kcal. Ilość opakowań, które chory powinien spożyć w ciągu dnia zależy od tego, ile tradycyjnego pożywienia zjadł i jaką dodatkową ilość energii i białka powinien spożyć w postaci Nutridrinka, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie.
Jeśli wymaga tego sytuacja, Nutridrink może być jedynym pożywieniem w ciągu dnia (dotyczy Nutridrink 125ml, Nutridrink Multi Fibre 125ml, Nutridrink Yoghurt Style 200ml). Pacjent powinien wówczas wypić 6-7 opakowań: pozwoli to na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze.
Dzięki dużej różnorodności preparatów Nutridrink pożywienie pacjenta jest nie tylko urozmaicone, ale ma również wysoką wartość odżywczą.
Nutridrink jest tak odżywczy i zbilansowany, że w razie potrzeby może zastąpić lub uzupełnić posiłek.
Należy pamiętać, że ze względu na wysoką osmolarność preparatów Nutridrink należy pić je powoli – jedną butelkę ok. 30 minut – aby uniknąć dyskomfortu trawiennego.
Choroba często wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Z jednej strony w wielu sytuacjach przyczynia się do zwiększenia zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze. Z drugiej: z różnych przyczyn spożycie odpowiedniej ilości pożywienia może być utrudnione. W zależności od sytuacji mogą to być trudności w przyjmowaniu jedzenia: gryzieniu, żuciu, połykaniu np. u pacjentów po udarze mózgu, lub niechęć do jedzenia, nudności, wymioty, biegunki. Połączenie tych dwóch czynników przyczynić się może do pogorszenia stanu odżywienia, co wpływać będzie na przebieg procesu rekonwalescencji. Produkty żywienia medycznego stosowane są w celu utrzymania lub poprawy stanu odżywienia. Stąd jeśli w trakcie choroby doszło do rozwoju niedożywienia lub jego ryzyka, uzupełnienie codziennej diety o doustne preparaty odżywcze może okazać się korzystne. Ważne, aby ich zastosowanie skonsultować z lekarzem i poprosić go o pomoc w doborze odpowiedniego do potrzeb pacjenta produktu.
Nutridrink dostępny jest w różnych rodzajach i smakach:
- Nutridrink 125 ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika
- Nutridrink Yoghurt Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
- Nutridrink Protein 125 ml: wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, bez błonnika: dla osób, którym zalecane jest zwiększone spożycia białka
- Nutridrink Multi Fibre 125 ml: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
- Nutridrink Juice Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zlecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów
Jeśli chory potrzebuje specjalistycznego wsparcia możemy zaproponować mu:
- Diasip: normokaloryczny preparat odżywczy przeznaczony dla chorych z cukrzycą i hiperglikemią.
- Nutridrink Skin Reapir (dawniej Cubitan): wysokokaloryczny i wysokobiałkowy preparat odżywczy, przeznaczony dla osób z odleżynami i trudno gojącymi się ranami.
Choroba, uraz lub operacja zwiększają zapotrzebowanie energetyczne, a jednocześnie często u pacjentów pojawia się utrata apetytu lub inny powód, którego konsekwencją jest zbyt niskie w stosunku do potrzeb spożycie pokarmu.
Do problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą należą: zmniejszony apetyt, niechęć do jedzenia, problemy z gryzieniem, problemy z połykaniem, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, ból przy jedzeniu, suchość w jamie ustnej, niemożność spożycia posiłku, osłabienie, drżenia, niedowłady. W rezultacie chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji.
W takim wypadku preparaty odżywcze Nutridrink są dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej całodziennego wyżywienia chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – pacjent nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.
Nutridrink należy podawać u pacjentów:
• przed i po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji,
• z porażeniem mózgowym,
• zaburzeniami żucia i połykania,
• z brakiem apetytu o różnej etiologii,
• ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowo-energetycznym.