FAQ
Nutridrink Protein 125 ml jest produktem wysokobiałkowym i wysokokalorycznym. Zawiera największą ilość białka w najmniejszej objętości – 18 g białka w 125 ml produktu*.
Nutridrink Protein 125 ml dostępny jest w 5 podstawowych wariantach smakowych: truskawka, owoce leśne, wanilia, mokka, brzoskwinia – mango oraz 3 innowacyjnych smakach stworzonych z pacjentami onkologicznymi: neutralny, rześki smak czerwonych owoców oraz rozgrzewający smak owoców tropikalnych i imbiru.
Nutridrink Protein 125 ml zalecany jest pacjentom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko tj. pacjenci po operacji, dłuższej hospitalizacji i ciężkiej chorobie – stosować należy go przez minimum 14 dni, 1-3 butelki dziennie.
Nutridrink Protein 125 ml najlepiej podawać schłodzony – należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem oraz pić go powoli, przez ok. 30 min. Produkt jest gotowy do spożycia, przeznaczony do picia – w poręcznej butelce. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza.
* Na podstawie analizy tego typu produktów dostępnych na rynku.
Ważna informacja: Nutridrink Protein 125 ml można stosować jedynie jako uzupełnienie diety.
Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym.
Dla pacjentów po operacji, w trakcie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie zalecany jest szczególnie Nutridrink Protein ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Nutridrink: wysokoenergetyczny preparat odżywczy, bez błonnika
Nutridrink Yoghurt style: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
Nutridrink Multi Fibre: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
Nutridrink Juice style: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zalecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów (np. kamica i zapalenie woreczka żółciowego, zapalenie i marskość wątroby)
NutriKid Multi Fibre: odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona w błonnik, gotowa do spożycia płynna dieta w butelce o pojemności 200 ml przeznaczona specjalnie dla dzieci powyżej 1. roku życia.
Nutridrink Skin Repair (dawniej Cubitan): wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, zalecany pacjentom z trudno gojącymi się ranami i odleżynami.
Diasip: nie zawiera sacharozy, dla pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią.
Główną przyczyną utraty masy ciała po operacji jest zwiększone zapotrzebowanie energetyczne, związane z toczącym się procesem gojenia ran i odbudowy tkanek. Często zapotrzebowanie to nie może zostać spełnione ze względu na niechęć pacjenta do jedzenia. Odpowiadać za po mogą dolegliwości ze strony układu pokarmowego (ból, nudności, wymioty), skutki uboczne leków czy stosowanych terapii (np. chemio-/radioterapii), a także trudności w samodzielnym przyjmowaniu posiłków. Utracie wagi w chorobie należy koniecznie zapobiegać, gdyż może być bardzo niebezpieczna.
Tak, zwykle osoby leżące powinny stosować specjalną dietę. Borykają się one bowiem często z problemem odleżyn. Ich leczeniu sprzyja przyjmowanie pełnowartościowego białka, będącego źródłem argininy aminokwasu wspomagającego regenerację tkanek. Gojenie ran przyśpiesza również zwiększona podaż witamin A, C i E, w które bogate są owoce. Na rynku dostępny jest też specjalny preparat do żywienia medycznego Nutridrink Skin Reapir (dawniej Cubitan), przeznaczony specjalnie dla chorych z odleżynami. Wzbogacony jest w białko, argininę, witaminy i pierwiastki mineralne, niezbędne dla prawidłowego gojenia ran pooperacyjnych i odleżyn.
Żywienie medyczne to specjalny sposób żywienia osób chorych, którego celem jest wspomaganie leczenia farmakologicznego oraz utrzymanie właściwego stanu odżywienia pacjenta. Potrzebne jest osobom, które ze względu na chorobę nie mogą dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii, składników mineralnych i witamin wraz z tradycyjnym pokarmem.
Nutridrink to wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości (125 ml) dostarcza dużo energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to preparat gotowy do spożycia, dostępny w butelkach plastikowych, w różnych smakach: waniliowym, truskawkowym, czekoladowym, owoce leśne i neutralnym. Należy go spożywać pomiędzy posiłkami (jako uzupełnienie jadłospisu), a w razie potrzeby można zastąpić nim całe posiłki lub całodzienne wyżywienie. Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki dziennie – jako uzupełnienie diety – przez 14 dni i więcej. Jedno opakowanie Nutridrink to 300 kalorii.
Dieta człowieka powinna składać się z białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych, w odpowiednich proporcjach. Osoby zdrowe powinny przyjmować ok. 10-15% energii z białka, 25-30% z tłuszcz, a resztę podaży kalorii powinny stanowić węglowodany. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest bardzo różne, zależy głównie od płci i wieku.
Produkty spożywcze zawierają wszystkie wymienione składniki w różnych ilościach i proporcjach. Dlatego ważne jest by nasza dieta była urozmaicona i tak skomponowana, aby znalazło się w niej dokładnie tyle określonych składników, ile potrzebujemy. Taką dietę możemy nazwać zbilansowaną. Nutridrink jest dietą zbilansowaną, gdyż zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.
Należy pamiętać, że podczas choroby wymagania żywieniowe naszego organizmu ulegają zmianie. Potrzebujemy na przykład więcej białka do odbudowy tkanek, czy energii do walki z zakażeniem.
Produkty, które dostarczają szczególnie dużo energii w małej objętości (np. Nutridrink w 125 ml dostarcza 300 kcal) to produkty „wysokoenergetyczne”.
Mówimy też, że są „kompletne” (dotyczy Nutridrink 125 ml, Nutridrink Multi Fibre 125 ml, Nutridrink Yoghurt style 200 ml), ponieważ zawierają wszystkie składniki w proporcjach umożliwiających stosowanie ich jako jedynego źródła pożywienia. Nie możemy tak nazwać większości tradycyjnych produktów spożywczych, również tych uważanych za „zdrowe”. Mięso czy produkty mleczne zawierają na przykład stosunkowo dużo białka, natomiast mąki, kasze, makarony czy pieczywo do głównie źródło węglowodanów, oleje natomiast to niemal same tłuszcze. Dlatego wymienione pokarmy spożywamy zwykle łącznie.
Podając pacjentowi Nutridrink zgodnie z zalecanym stosowaniem zapewniamy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.
Tak, Nutridrink może być podawany dzieciom powyżej 3. roku życia. U dzieci w wieku 3-6 lat powinien być stosowany wyłącznie jako uzupełnienie diety. Pla dzieci poniżej 3. roku życia proponujemy produkt NutriKid Multi Fibre.
Nutridrink dostępny jest w różnych rodzajach i smakach:
- Nutridrink 125 ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika
- Nutridrink Yoghurt Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
- Nutridrink Protein 125 ml: wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, bez błonnika: dla osób, którym zalecane jest zwiększone spożycia białka
- Nutridrink Multi Fibre 125 ml: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
- Nutridrink Juice Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zlecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów
Jeśli chory potrzebuje specjalistycznego wsparcia możemy zaproponować mu:
- Diasip: normokaloryczny preparat odżywczy przeznaczony dla chorych z cukrzycą i hiperglikemią.
- Nutridrink Skin Reapir (dawniej Cubitan): wysokokaloryczny i wysokobiałkowy preparat odżywczy, przeznaczony dla osób z odleżynami i trudno gojącymi się ranami.
Choroba często wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Z jednej strony w wielu sytuacjach przyczynia się do zwiększenia zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze. Z drugiej: z różnych przyczyn spożycie odpowiedniej ilości pożywienia może być utrudnione. W zależności od sytuacji mogą to być trudności w przyjmowaniu jedzenia: gryzieniu, żuciu, połykaniu np. u pacjentów po udarze mózgu, lub niechęć do jedzenia, nudności, wymioty, biegunki. Połączenie tych dwóch czynników przyczynić się może do pogorszenia stanu odżywienia, co wpływać będzie na przebieg procesu rekonwalescencji. Produkty żywienia medycznego stosowane są w celu utrzymania lub poprawy stanu odżywienia. Stąd jeśli w trakcie choroby doszło do rozwoju niedożywienia lub jego ryzyka, uzupełnienie codziennej diety o doustne preparaty odżywcze może okazać się korzystne. Ważne, aby ich zastosowanie skonsultować z lekarzem i poprosić go o pomoc w doborze odpowiedniego do potrzeb pacjenta produktu.
Choroba, uraz lub operacja zwiększają zapotrzebowanie energetyczne, a jednocześnie często u pacjentów pojawia się utrata apetytu lub inny powód, którego konsekwencją jest zbyt niskie w stosunku do potrzeb spożycie pokarmu.
Do problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą należą: zmniejszony apetyt, niechęć do jedzenia, problemy z gryzieniem, problemy z połykaniem, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, ból przy jedzeniu, suchość w jamie ustnej, niemożność spożycia posiłku, osłabienie, drżenia, niedowłady. W rezultacie chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji.
W takim wypadku preparaty odżywcze Nutridrink są dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej całodziennego wyżywienia chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – pacjent nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.
Nutridrink należy podawać u pacjentów:
• przed i po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji,
• z porażeniem mózgowym,
• zaburzeniami żucia i połykania,
• z brakiem apetytu o różnej etiologii,
• ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowo-energetycznym.