Ryba gotowana w sosie koperkowym
Często zdarza się, że rodzina i opiekunowie nie potrafią przygotować prawidłowo zbilansowanych posiłków o właściwej konsystencji. Sam chory może odmawiać spożywania posiłków lub po prostu mieć obniżony apetyt, co może prowadzić do braku pokrycia zapotrzebowania na energię, białko i inne kluczowe składniki odżywcze. Warto wtedy wprowadzić doustne preparaty żywienia medycznego, które są skoncentrowanym źródłem składników energetycznych i budulcowych, a także składników funkcjonalnych. .Dlatego dziś proponujemy rybę w niezwykle bogatym sosie koperkowym z dodatkiem Nutridrinka o smaku neutralnym.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- łosoś filet (400 g),
- bulion warzywny (200 ml),
- mąka orkiszowa jasna (20 g – 2 łyżki),
- masło (15 g – 1 łyżka),
- pęczek świeżegokoperku,
- Nutridrink o smaku neutralnym (200 ml – 1 opakowanie.),
- sól, czarny pieprz, sos sojowy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Łososia ugotować w bulionie warzywnym. Pilnować, aby był całkowicie ugotowany, ale jednocześnie, aby się nie rozpadł.
- Po ugotowaniu wyjąc rybę,z pozostałego bulionu przygotować sos.
- Na początek w małym garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę. Przytrzymać na kuchence 2-3 min. i cały czas mieszać, aby zasmażka się nie przypaliła.
- Do zasmażki dodać około 50 ml bulionu i dobrze wymieszać. Jak sos się zagęści dodać koperek, przytrzymać na kuchence, aby się zagotowało po czym zdjąć z kuchenki.
- Do sosu dolać Nutridrink, a także doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. Podawać z rybą i ryżem ugotowanym na sypko.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3512,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 839,0 (Kkcal)
Białko: 67,0 (g)
Tłuszcz: 53,0 (g)
Węglowodany: 25,5 (g)
Rodzaje diet: dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad