Ryż jaśminowy z owocami sezonowymi
Ryż jaśminowy jest to ryż długoziarnisty, zawierający duże ilości białka, błonnika i węglowodanów. Warto go stosować zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Ryż jaśminowy gotujemy tak samo jak tradycyjny. Poniższy przepis to propozycja na słodko. Zamiast śmietanki użyjemy serka mascarpone oraz standardowego Nutridrinka o smaku truskawkowym. Sprawdź nasz przepis na ryż jaśminowy z owocami sezonowymi.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- ryż jaśminowy (100 g – woreczek),
- świeże truskawki lub inne owoce sezonowe (100 g),
- serek mascarpone (80 g – 3,5 łyżki),
- Nutridrink o smaku truskawkowym (½ szt. – ok. 62,5 ml),
- sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka – 6 g),
- świeża melisa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyć i odszypułkować. Następnie włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- W innej miseczce wymieszać Nutridrink z serkiem mascarpone na jednolity, dość rzadki krem.
- Następnie do kremu-śmietanki dodać rozgniecione truskawki oraz sok z limonki.
- Ugotowany ryż polać śmietanką truskawkową i udekorować świeżą melisą.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1752,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 418,6 (Kkcal)
Białko: 8,1 (g)
Tłuszcz: 19,5 (g)
Węglowodany: 54,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza
Kategoria przepisu: deser, obiad, podwieczorek