Piernikowy deser z musem śliwkowym
Z myślą o pacjentach z dysfagią, proponujemy przepis na wartościowy deser z użyciem preparatu zagęszczającego pokarmy Nutilis Clear. Preparat ten jest odporny na działanie amylazy zawartej w ślinie, ułatwia bezpieczniejsze przełykanie pokarmów i napojów. Nie zmienia smaku, zapachu, koloru oraz przejrzystości napojów oraz pokarmów. Wypróbuj nasz przepis na piernikowy deser z musem śliwkowym.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- Serek mascarpone (120 g – ½ opakowania),
- Cubitan o smaku waniliowym (200 ml – 1 butelka),
- Przyprawa do pierniczków (½ łyżeczki),
- Nutilis Clear (3 g – 1 miarka).
- pierniczek cienki (2 szt.),
- domowe powidła śliwkowe (4 łyżki – 80 g) lub mus śliwkowy dla niemowląt (1 słoiczek – 120 g),
- Nutilis Clear (1 mała miarka).
Sposób przygotowania:
- Pierniczki pokruszyć na drobny pył, dodać mus śliwkowy oraz Nutilis i zamieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Serek mascarpone wymieszać z preparatem Cubitan przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać przyprawę piernikową oraz Nutilis Clear. Ilość preparatu Nutilis Clear który dodamy do deseru można samemu regulować – aż uzyskamy konsystencję nam odpowiadającą (bardziej lub mniej zagęszczoną).
- Krem waniliowy wyłożyć na mus śliwkowy.
- Powidło śliwkowe można zamienić na mus śliwkowy ze słoiczka (dla małych dzieci). Jeżeli pacjent ma problemy z zaparciami warto wówczas wybrać mus na bazie suszonych śliwek. Nie polecamy stosowania w tym deserze powideł ze sklepu, które zawierają dużo cukru.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1865,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 445,5 (Kkcal)
Białko: 14,1 (g)
Tłuszcz: 30,0 (g)
Węglowodany: 30,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, podwieczorek, przekąska