Pierś z indyka w sosie wiśniowym
Pierś z indyka w sosie wiśniowym to doskonała propozycja na obiad. Dodatek preparatu Nutridrink Juice Style sprawia, że potrawa ta sprawdzi się u pacjentów zmagających się z: zapaleniem i marskością wątroby, przewlekłym zapaleniem trzustki, a także zespołem złego wchłaniania. Sprawdź nasz przepis na pierś z indyka w sosie wiśniowym!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Czas całkowity:
1 h
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- pierś indyka (400 g – 1 podwójny filet),
- olej kokosowy (10 g – 1 łyżka),
- przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz,
- kasza jaglana sucha (100 g – 1 woreczek).
- rozmrożone wiśnie bez pestek (180 g),
- kora cynamonu (1 szt.),
- anyż mielony (½ łyżeczki),
- suszony imbir (1/3 łyżeczki),
- woda (100 ml),
- sól, pieprz czarny do smaku,
- Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym, (100 ml – ½ butelki).
Sposób przygotowania:
- Pierś indyka pokroić na kawałki jak na sznycle i rozbić młotkiem. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Mięso można także upiec lub ugotować bez dodatku tłuszczu.
- Kaszę jaglaną przelać na gęstym sitku wrzącą wodą i ugotować w świeżej wodzie w proporcji 2:1.
- Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował.
- Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos. Już nie gotować.
- Sosem polać usmażone kawałki indyka i ugotowaną kaszę.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2103,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 502,5 (Kkcal)
Białko: 46,5 (g)
Tłuszcz: 8,0 (g)
Węglowodany: 62,7 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa
Kategoria przepisu: danie mięsne, obiad