Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Pierś z indyka w sosie wiśniowym

Pierś z indyka w sosie wiśniowym to doskonała propozycja na obiad. Dodatek preparatu Nutridrink Juice Style sprawia, że potrawa ta sprawdzi się u pacjentów zmagających się z: zapaleniem i marskością wątroby, przewlekłym zapaleniem trzustki, a także zespołem złego wchłaniania. Sprawdź nasz przepis na pierś z indyka w sosie wiśniowym!

Pierś z indyka w sosie wiśniowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

45 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • pierś indyka (400 g – 1 podwójny filet),
  • olej kokosowy (10 g – 1 łyżka),
  • przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz,
  • kasza jaglana sucha (100 g – 1 woreczek).
  • rozmrożone wiśnie bez pestek (180 g),
  • kora cynamonu (1 szt.),
  • anyż mielony (½ łyżeczki),
  • suszony imbir (1/3 łyżeczki),
  • woda (100 ml),
  • sól, pieprz czarny do smaku,
  • Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym, (100 ml – ½ butelki).

Sposób przygotowania:

  1. Pierś indyka pokroić na kawałki jak na sznycle i rozbić młotkiem. Doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Mięso można także upiec lub ugotować bez dodatku tłuszczu.
  2. Kaszę jaglaną przelać na gęstym sitku wrzącą wodą i ugotować w świeżej wodzie w proporcji 2:1.
  3. Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował.
  4. Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos. Już nie gotować.
  5. Sosem polać usmażone kawałki indyka i ugotowaną kaszę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2103,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 502,5 (Kkcal)

Białko: 46,5 (g)

Tłuszcz: 8,0 (g)

Węglowodany: 62,7 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa

Kategoria przepisu: danie mięsne, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających