Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Ryż jaśminowy z owocami sezonowymi

Ryż jaśminowy jest to ryż długoziarnisty, zawierający duże ilości białka, błonnika i węglowodanów. Warto go stosować zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Ryż jaśminowy gotujemy tak samo jak tradycyjny. Poniższy przepis to propozycja na słodko. Zamiast śmietanki użyjemy serka mascarpone oraz standardowego Nutridrinka o smaku truskawkowym. Sprawdź nasz przepis na ryż jaśminowy z owocami sezonowymi.

Ryż jaśminowy z owocami sezonowymi

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • ryż jaśminowy (100 g – woreczek),
  • świeże truskawki lub inne owoce sezonowe (100 g),
  • serek mascarpone (80 g – 3,5 łyżki),
  • Nutridrink o smaku truskawkowym (½ szt. – ok. 62,5 ml),
  • sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka – 6 g),
  • świeża melisa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Truskawki umyć i odszypułkować. Następnie włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  2. W innej miseczce wymieszać Nutridrink z serkiem mascarpone na jednolity, dość rzadki krem.
  3. Następnie do kremu-śmietanki dodać rozgniecione truskawki oraz sok z limonki.
  4. Ugotowany ryż polać śmietanką truskawkową i udekorować świeżą melisą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1752,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 418,6 (Kkcal)

Białko: 8,1 (g)

Tłuszcz: 19,5 (g)

Węglowodany: 54,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza

Kategoria przepisu: deser, obiad, podwieczorek

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.1 na 8 oceniających