Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Zupa dyniowa

Dynia jest warzywem coraz bardziej docenianym w diecie. Warto ją włączyć również do jadłospisu osób chorych. Jest ona cennym źródłem witaminy E, potasu oraz beta-karotenu. Przedstawiamy przepis na ciekawe połączenie pożywnej dyni z preparatem odżywczym Nutridrink Skin Repair. Smak zupy uzupełniają świeże zioła.

Zupa dyniowa

czas przygotowania

Czas przygotowania:

25 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

45 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym (pół butelki),
  • dynia Hokkaido, ze skórą (¼ szt. – ok. 350 g),
  • marchew (½ szt. – ok. 50 g),
  • pietruszka korzeń (½ szt. – ok. 50 g),
  • cebula (½ szt. – ok. 100 g),
  • olej (2 łyżki – 20 g),
  • przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka (wg uznania),
  • ulubione zioła: natka pietruszki lub rukola lub świeży tymianek (wg uznania),
  • sok z cytryny (1 łyżka – 6 g).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać. Dynię, marchew i pietruszkę umyć i pokroić w nieregularne kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, ale należy usunąć z niej pestki).
  2. Do garnka wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulkę i chwilę zeszklić mieszając. Następnie dodać przyprawy oraz marchew i pietruszkę. Jeszcze chwilę smażyć, żeby warzywa oblepiły się
    w cebuli i przyprawach. Zalać wodą. Dodać pokrojoną dynię. Woda powinna przykrywać warzywa, aby zupa wyszła gęsta. Gotować ok. 20 min.
  3. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować.
  4. Na talerzu gęsty krem wymieszać z preparatem Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym. Dodać świeżo posiekane zioła, np. natkę pietruszki, rukolę, tymianek – według upodobania.
  5. Zupę można doprawić na talerzu świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1784 (kJ)

Wartość energetyczna: 426 (Kkcal)

Białko: 15,5 (g)

Tłuszcz: 25 (g)

Węglowodany: 48 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 4.6 na 9 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.