Zupa dyniowa
Dynia jest warzywem coraz bardziej docenianym w diecie. Warto ją włączyć również do jadłospisu osób chorych. Jest ona cennym źródłem witaminy E, potasu oraz beta-karotenu. Przedstawiamy przepis na ciekawe połączenie pożywnej dyni z preparatem odżywczym Nutridrink Skin Repair. Smak zupy uzupełniają świeże zioła.
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym (pół butelki),
- dynia Hokkaido, ze skórą (¼ szt. – ok. 350 g),
- marchew (½ szt. – ok. 50 g),
- pietruszka korzeń (½ szt. – ok. 50 g),
- cebula (½ szt. – ok. 100 g),
- olej (2 łyżki – 20 g),
- przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka (wg uznania),
- ulubione zioła: natka pietruszki lub rukola lub świeży tymianek (wg uznania),
- sok z cytryny (1 łyżka – 6 g).
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekać. Dynię, marchew i pietruszkę umyć i pokroić w nieregularne kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, ale należy usunąć z niej pestki).
-
Do garnka wlać olej, rozgrzać, wrzucić cebulkę i chwilę zeszklić mieszając. Następnie dodać przyprawy oraz marchew i pietruszkę. Jeszcze chwilę smażyć, żeby warzywa oblepiły się
w cebuli i przyprawach. Zalać wodą. Dodać pokrojoną dynię. Woda powinna przykrywać warzywa, aby zupa wyszła gęsta. Gotować ok. 20 min. - Gdy warzywa zmiękną, zmiksować.
- Na talerzu gęsty krem wymieszać z preparatem Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym. Dodać świeżo posiekane zioła, np. natkę pietruszki, rukolę, tymianek – według upodobania.
- Zupę można doprawić na talerzu świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1784 (kJ)
Wartość energetyczna: 426 (Kkcal)
Białko: 15,5 (g)
Tłuszcz: 25 (g)
Węglowodany: 48 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa