Zielone smoothie
Największą zaletą koktajli jest ich ogromna prostota, delikatny wspaniały smak i piękny wygląd, który zachęca nawet najbardziej wymagające osoby. Niestety wśród pacjentów w Polsce niezwykle popularne są gotowe soki owocowe, które zawierają dużo cukrów prostych, które są szczególnie niewskazane dla pacjentów z cukrzycą czy hiperglikemią. Warto pomyśleć o zmianie tego nawyku i zastąpienie kupnych soków koktajlami przygotowanymi samodzielnie. Dlatego dziś proponujemy przepis na zielone smoothie, który zawiera Diasip – preparat należący do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, który wspomaga utrzymanie niskiej glikemii. Wypróbuj przepis na Zielone smoothie!
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- dojrzałe awokado (1 szt. – 140 g)
- banan (½ szt. ok. – 80 g)
- świeży szpinak (garść – 25 g)
- Diasip o smaku truskawkowym (1 butelka – 200 ml)
- jogurt naturalny (300 ml – 2 małe opakowania)
- sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
-
Awokado i banana umyć i obrać. Szpinak umyć i wysuszyć.
- Następnie wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem.
- Podawać na zimno od razu po przygotowaniu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1716,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 410,0 (Kkcal)
Białko: 14,3 (g)
Tłuszcz: 23,8 (g)
Węglowodany: 38,9 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, koktajl, napój, przekąska