Praliny kokosowe
Praliny kokosowe to wartościowa przekąska, która może być idealnym „smakołykiem” do kawy, czy herbaty. Podawanie przekąsek w małej formie, jest lepiej odbierane przez pacjentów, zwłaszcza tych, którzy mają słaby apetyt. Podawanie dużych posiłków często kończy się niepowodzeniem, gdyż pacjenta przeraża ilość pokarmu na talerzu. Małe niepozorne kulki kokosowe, kryją w sobie wielką moc – dostarczają niezbędnego białka, węglowodanów i tłuszczy, a przy tym są bardzo smaczne. Dodatek preparatu Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym, dodatkowo wzbogaca deser w białko oraz cynk i witaminy: karotenoidy, witaminę C i E. karotenoidy.
Czas przygotowania:
2 h 20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Czas całkowity:
2 h 45 minut
Liczba porcji:
20
Składniki:
(liczba porcji: 20)- ryż jaśminowy lub biały, surowy (80 g – ok. 5 łyżek),
- mleko (1 szklanka – 240 ml),
- biała czekolada (50 g – pół tabliczki),
- Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym (200 ml – 1 butelka),
- wiórki kokosowe (4 łyżki – 24 g),
- amarantus ekspandowany (3 łyżki – ok. 10 g) – opcjonalnie,
- olejek migdałowy (1 kropla),
- skórka z cytryny ekologicznej,
- sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
- Nutilis Clear (3 g – 1 miarka).
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować na mleku do całkowitego wchłonięcia płynu.
- Do gorącego ryżu dodać posiekaną białą czekoladę, poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać Nutridrink Skin Repair waniliowy oraz olejek migdałowy, skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Zmiksować.
- Gdy masa całkowicie przestygnie, dodać Nutilis Clear, a następnie formować kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać amarantus ekspandowany, aby zagęścić.
- Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowy lekko dociskając.
- Wstawić praliny kokosowe na ok. 2 godziny do lodówki, aby masa stężała.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 255,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 61,1 (Kkcal)
Białko: 2,1 (g)
Tłuszcz: 2,7 (g)
Węglowodany: 7,7 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, podwieczorek, przekąska