Koktajl tajski
Dzięki dużej dostępności produktów niegdyś egzotycznych, możemy kulinarnie korzystać ze smaków całego świata. Dziś inspiracją jest kokos i limonka czyli tajski koktajl. Ale egzotykę łączymy z naszymi rodzimymi najlepszymi truskawkami. Z utęsknieniem czekamy na te świeże, ale w międzyczasie jak najbardziej możemy korzystać z mrożonek. Mrożenie to proces, który nie odbiera produktom wielu składników odżywczych, dlatego warto sięgać po ten sposób na letnie smaki w zimie.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- napój kokosowy lub mleko kokosowe light (200 ml),
- Diasip o smaku truskawkowym (200 ml – 1 butelka),
- truskawki świeże lub mrożone (10 szt.),
- wiórki kokosowe (30 g – 5 łyżek),
- sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
- Wiórki prażyć na suchej patelni aż nabiorą lekko żółtego zabarwienia.
- Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Podawać na zimno.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1017,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 242,9 (Kkcal)
Białko: 6,2 (g)
Tłuszcz: 14,8 (g)
Węglowodany: 20,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta kompletna, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, koktajl, podwieczorek, przekąska