Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Koktajl tajski

Dzięki dużej dostępności produktów niegdyś egzotycznych, możemy kulinarnie korzystać ze smaków całego świata. Dziś inspiracją jest kokos i limonka czyli tajski koktajl. Ale egzotykę łączymy z naszymi rodzimymi najlepszymi truskawkami. Z utęsknieniem czekamy na te świeże, ale w międzyczasie jak najbardziej możemy korzystać z mrożonek. Mrożenie to proces, który nie odbiera produktom wielu składników odżywczych, dlatego warto sięgać po ten sposób na letnie smaki w zimie.

Koktajl tajski

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

15 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • napój kokosowy lub mleko kokosowe light (200 ml),
  • Diasip o smaku truskawkowym (200 ml – 1 butelka),
  • truskawki świeże lub mrożone (10 szt.),
  • wiórki kokosowe (30 g – 5 łyżek),
  • sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka).

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
  2. Wiórki prażyć na suchej patelni aż nabiorą lekko żółtego zabarwienia.
  3. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Podawać na zimno.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1017,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 242,9 (Kkcal)

Białko: 6,2 (g)

Tłuszcz: 14,8 (g)

Węglowodany: 20,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta kompletna, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser, koktajl, podwieczorek, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających