Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

zamknij menu

Praliny kokosowe

Praliny kokosowe to wartościowa przekąska, która może być idealnym „smakołykiem” do kawy, czy herbaty. Podawanie przekąsek w małej formie, jest lepiej odbierane przez pacjentów, zwłaszcza tych, którzy mają słaby apetyt. Podawanie dużych posiłków często kończy się niepowodzeniem, gdyż pacjenta przeraża ilość pokarmu na talerzu. Małe niepozorne kulki kokosowe, kryją w sobie wielką moc – dostarczają niezbędnego białka, węglowodanów i tłuszczy, a przy tym są bardzo smaczne. Dodatek preparatu Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym, dodatkowo wzbogaca deser w białko oraz cynk i witaminy: karotenoidy, witaminę C i E. karotenoidy.

Praliny kokosowe

czas przygotowania

Czas przygotowania:

2 h 20 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

25 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

2 h 45 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

20

Składniki:

(liczba porcji: 20)
  • ryż jaśminowy lub biały, surowy (80 g – ok. 5 łyżek),
  • mleko (1 szklanka – 240 ml),
  • biała czekolada (50 g – pół tabliczki),
  • Nutridrink Skin Repair o smaku waniliowym (200 ml – 1 butelka),
  • wiórki kokosowe (4 łyżki – 24 g),
  • amarantus ekspandowany (3 łyżki – ok. 10 g) – opcjonalnie,
  • olejek migdałowy (1 kropla),
  • skórka z cytryny ekologicznej,
  • sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
  • Nutilis Clear (3 g – 1 miarka).

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować na mleku do całkowitego wchłonięcia płynu.
  2. Do gorącego ryżu dodać posiekaną białą czekoladę, poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać Nutridrink Skin Repair waniliowy oraz olejek migdałowy, skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Zmiksować.
  3. Gdy masa całkowicie przestygnie, dodać Nutilis Clear, a następnie formować kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać amarantus ekspandowany, aby zagęścić.
  4. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowy lekko dociskając.
  5. Wstawić praliny kokosowe na ok. 2 godziny do lodówki, aby masa stężała.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 255,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 61,1 (Kkcal)

Białko: 2,1 (g)

Tłuszcz: 2,7 (g)

Węglowodany: 7,7 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, podwieczorek, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających
Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.