Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Zielone smoothie

Największą zaletą koktajli jest ich ogromna prostota, delikatny wspaniały smak i piękny wygląd, który zachęca nawet najbardziej wymagające osoby. Niestety wśród pacjentów w Polsce niezwykle popularne są gotowe soki owocowe, które zawierają dużo cukrów prostych, które są szczególnie niewskazane dla pacjentów z cukrzycą czy hiperglikemią. Warto pomyśleć o zmianie tego nawyku i zastąpienie kupnych soków koktajlami przygotowanymi samodzielnie. Dlatego dziś proponujemy przepis na zielone smoothie, który zawiera Diasip – preparat należący do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, który wspomaga utrzymanie niskiej glikemii. Wypróbuj przepis na Zielone smoothie!

czas całkowity

Czas całkowity:

10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • dojrzałe awokado (1 szt. – 140 g)
  • banan (½ szt. ok. – 80 g)
  • świeży szpinak (garść – 25 g)
  • Diasip o smaku truskawkowym (1 butelka – 200 ml)
  • jogurt naturalny (300 ml – 2 małe opakowania)
  • sok wyciśnięty z limonki (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Awokado i banana umyć i obrać. Szpinak umyć i wysuszyć.

  2. Następnie wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem.
  3. Podawać na zimno od razu po przygotowaniu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1716,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 410,0 (Kkcal)

Białko: 14,3 (g)

Tłuszcz: 23,8 (g)

Węglowodany: 38,9 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, koktajl, napój, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających