Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

FAQ

Jaką dietę stosować w chorobie Alzheimera?

Choroba Alzheimera nie jest chorobą dietozależną, dlatego nie ma dla niej szczególnych zaleceń żywieniowych. Pacjentowi należy podawać pełnowartościowe produkty, które lubi i może jeść. W miarę postępu choroby może powstać konieczność modyfikacji konsystencji pokarmów ze względu na trudności z połykaniem lub utrzymaniem sztućców. W takim przypadku warto podawać posiłki w formie płynnej lub papkowatej.

Jak zahamować proces stopniowej utraty pamięci u chorego na Alzheimera?

Choroba Alzheimera wciąż pozostaje schorzeniem nieuleczalnym. Naukowcy i lekarze poszukują skutecznych sposobów opóźniania procesów demencyjnych. W leczeniu osób cierpiących na tę chorobę istotne jest stosowanie się do zaleceń lekarza prowadzącego. Przyjmowanie leków o odpowiednich porach i w dawkach zaleconych przez lekarza może wpłynąć na poprawę funkcjonowania pacjenta i spowolnić postęp zaburzenia. Leki nie są w stanie zahamować rozwoju choroby, ale wydłużają okres samodzielności chorego. Zaobserwowano również, że wprowadzenie (szczególnie w fazie średniej i umiarkowanej choroby) terapii ruchowej i logopedycznej, wpływa na poprawę sprawności pacjentów. Ważne są także ćwiczenia sfery poznawczej (pamięć, myślenie, język) u chorych. Ćwiczenia ruchowe zapewniają sprawność fizyczną, są także elementem budowania relacji z chorym. Aktywność fizyczna zmniejsza napięcie psychofizyczne oraz stres, poprawia kondycję i zapobiega powikłaniom chorobowym. Rozwój choroby powoduje osłabienie koordynacji wzrokowo-ruchowej, zmysłu równowagi oraz percepcji. Ćwiczenia aktywizujące chorego pomagają utrzymać jego organizm w dobrej formie i trenować poszczególne funkcje ulegające osłabieniu. Dbając o sferę ruchową, można wspierać ćwiczenia funkcji intelektualnych, np. wprowadzając nowe elementy do zajęć fizycznych, trenując pamięć oraz sprawność intelektualną, np. nazywając otaczające przedmioty. Warto z chorym wspólnie powtarzać nowe informacje oraz proponować mu ćwiczenia, które mogłyby wspomagać utrzymanie dobrej kondycji umysłowej. Można wykorzystać np.: dokańczanie przysłów, zapisuje się na kartkach początki lub zakończenia znanych przysłów, a chory ma za zadanie je uzupełnić; grę w skojarzenia opiekun podaje wyraz, a chory kolejny, który kojarzy się z poprzednim; pary na kartkach opiekun przygotowuje napisy, rysunki, liczby itp. Chory ma za zadanie połączyć je w pary; pobudzanie zmysłów poprzez bodźce dotykowe, słuchowe, wzrokowe, węchowe i smakowe, w tym ćwiczeniu można stymulować chorego różnymi bodźcami (muzyka, różne produkty spożywcze, fotografie, kolorowe rysunki, materiały o różnych fakturach itp.) i prosić go, żeby opowiadał, co doznaje. W zaawansowanym stadium choroby, kiedy kontakt werbalny jest utrudniony lub niemożliwy do nawiązania, warto stosować stymulację za pomocą różnych bodźców, gdyż to także wpływa na poprawę samopoczucia pacjenta i zapobiega autodestrukcyjnym zachowaniom.

Co oznacza, że Nutridrink jest preparatem kompletnym, zbilansowanym i wysokoenergetycznym?

Dieta człowieka powinna składać się z białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych, w odpowiednich proporcjach. Osoby zdrowe powinny przyjmować ok. 10-15% energii z białka, 25-30% z tłuszcz, a resztę podaży kalorii powinny stanowić węglowodany. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest bardzo różne, zależy głównie od płci i wieku.
Produkty spożywcze zawierają wszystkie wymienione składniki w różnych ilościach i proporcjach. Dlatego ważne jest by nasza dieta była urozmaicona i tak skomponowana, aby znalazło się w niej dokładnie tyle określonych składników, ile potrzebujemy. Taką dietę możemy nazwać zbilansowaną. Nutridrink jest dietą zbilansowaną, gdyż zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.

Należy pamiętać, że podczas choroby wymagania żywieniowe naszego organizmu ulegają zmianie. Potrzebujemy na przykład więcej białka do odbudowy tkanek, czy energii do walki z zakażeniem.
Produkty, które dostarczają szczególnie dużo energii w małej objętości (np. Nutridrink w 125 ml dostarcza 300 kcal) to produkty „wysokoenergetyczne”.
Mówimy też, że są „kompletne” (dotyczy Nutridrink 125 ml, Nutridrink Multi Fibre 125 ml, Nutridrink Yoghurt style 200 ml), ponieważ zawierają wszystkie składniki w proporcjach umożliwiających stosowanie ich jako jedynego źródła pożywienia. Nie możemy tak nazwać większości tradycyjnych produktów spożywczych, również tych uważanych za „zdrowe”. Mięso czy produkty mleczne zawierają na przykład stosunkowo dużo białka, natomiast mąki, kasze, makarony czy pieczywo do głównie źródło węglowodanów, oleje natomiast to niemal same tłuszcze. Dlatego wymienione pokarmy spożywamy zwykle łącznie.
Podając pacjentowi Nutridrink zgodnie z zalecanym stosowaniem zapewniamy organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.

Co to jest Nutridrink?

Nutridrink to wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości (125 ml) dostarcza dużo energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to preparat gotowy do spożycia, dostępny w butelkach plastikowych, w różnych smakach: waniliowym, truskawkowym, czekoladowym, owoce leśne i neutralnym. Należy go spożywać pomiędzy posiłkami (jako uzupełnienie jadłospisu), a w razie potrzeby można zastąpić nim całe posiłki lub całodzienne wyżywienie. Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki dziennie – jako uzupełnienie diety – przez 14 dni i więcej. Jedno opakowanie Nutridrink to 300 kalorii.

Co to jest żywienie medyczne i kiedy jest potrzebne?

Żywienie medyczne to specjalny sposób żywienia osób chorych, którego celem jest wspomaganie leczenia farmakologicznego oraz utrzymanie właściwego stanu odżywienia pacjenta. Potrzebne jest osobom, które ze względu na chorobę nie mogą dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii, składników mineralnych i witamin wraz z tradycyjnym pokarmem.

Czy choremu, który ma problemy z przełykaniem potrzebna jest specjalna dieta?

Tak. Osobie, która ma trudności z przełykaniem należy podawać pokarmy o gładkiej konsystencji. Taką konsystencję mają np. jogurty czy musy. Inne produkty, a także całe posiłki należy przecierać lub miksować. Pokarmy powinny być przyjmowane często, co 3-4 godziny, w niewielkiej objętości. Warto wzbogacać ich wartość odżywczą i energetyczną poprzez dodawanie zdrowych olejów, białka w postaci nabiału czy chudego mięsa, a także preparatów do żywienia medycznego, np. Nutridrink.

Czy Nutridrinki można podawać dzieciom?

Tak, Nutridrink może być podawany dzieciom powyżej 3. roku życia. U dzieci w wieku 3-6 lat powinien być stosowany wyłącznie jako uzupełnienie diety. Pla dzieci poniżej 3. roku życia proponujemy produkt NutriKid Multi Fibre.

Czy osoba leżąca powinna mieć inną dietę?

Tak, zwykle osoby leżące powinny stosować specjalną dietę. Borykają się one bowiem często z problemem odleżyn. Ich leczeniu sprzyja przyjmowanie pełnowartościowego białka, będącego źródłem argininy aminokwasu wspomagającego regenerację tkanek. Gojenie ran przyśpiesza również zwiększona podaż witamin A, C i E, w które bogate są owoce. Na rynku dostępny jest też specjalny preparat do żywienia medycznego Cubitan, przeznaczony specjalnie dla chorych z odleżynami. Wzbogacony jest w białko, argininę, witaminy i pierwiastki mineralne, niezbędne dla prawidłowego gojenia ran pooperacyjnych i odleżyn.

Czy stres wpływa na utratę wagi?

Stres wpływa na utratę wagi. Zestresowany organizm, będący w stanie ciągłego napięcia, produkuje duże ilości adrenaliny. Hormon ten odpowiada za podwyższenie przemiany materii, co wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na składniki energetyczne. Gdy te nie zostaną dostarczone w dostatecznej ilości, następuje spadek wagi. Osoby będące pod wpływem stresu związanego z chorobą często nie są w stanie zapewnić swojemu organizmowi właściwej podaży energii. Przyczyną tego faktu jest miedzy innymi niechęć do jedzenia. Związane jest to z przeciwstawnym działaniem autonomicznego układu nerwowego, który pod wpływem stresu mobilizuje serce i płuca, zwalniając pracę układu pokarmowego. W takiej sytuacji organizm pacjenta sięga po rezerwy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej. Osobom chorym często nie jest łatwo tę tkankę odbudować ze względu na trudności z przyjmowaniem pokarmu. Jest to problem, który towarzyszy wielu chorobom.

Dlaczego Nutilis pomaga w bezpiecznym przełykaniu?

Zmiana struktury lub też konsystencji pokarmów i płynów spowalnia szybkość ich przechodzenia przez gardło i przełyk podczas procesu przełykania, co zmniejsza ryzyko zachłyśnięcia się pożywieniem u pacjentów z dysfagią. Właściwe postępowanie żywieniowe w potwierdzonej dysfagii polega na odpowiednim doborze konsystencji spożywanych pokarmów i płynów zależnie od stopnia jej zaawansowania. Równie istotne jest także powtarzalne stosowanie ustalonej dla pacjenta najbardziej odpowiedniej konsystencji pożywienia.

W skład Nutilisu wchodzi guma ksantanowa, dzięki czemu preparat odporny jest na działanie amylazy zawartej w ślinie. W efekcie posiłek zachowuje odpowiednią konsystencję również w trakcie jedzenia i picia. Nutilis zagęszcza płynne pokarmy oraz napoje wyjątkowo szybko, nie zmieniając przy tym ich zabarwienia, smaku oraz przejrzystości.

Jak stosować preparaty odżywcze Nutridrink?

Dawkowanie preparatów Nutridrink jest uzależnione od potrzeb żywieniowych oraz od ilości pożywienia spożywanego przez chorego w ciągu całego dnia. Najczęściej zalecane stosowanie to 1-3 butelki Nutridrinka dziennie przez 14 dni i więcej.

Preparaty odżywcze powinno się stosować zgodnie z zaleceniami lekarza: czyli do momentu powrotu do spożywania pokarmów w wystarczających ilościach – zwykle 2 butelki dziennie przez 14 dni.

Do prawidłowego funkcjonowania mężczyzna potrzebuje około 2500 kalorii dziennie, kobieta – około 2000 kalorii. Jedno opakowanie Nutridrinka to 300 kcal. Ilość opakowań, które chory powinien spożyć w ciągu dnia zależy od tego, ile tradycyjnego pożywienia zjadł i jaką dodatkową ilość energii i białka powinien spożyć w postaci Nutridrinka, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie.

Jeśli wymaga tego sytuacja, Nutridrink może być jedynym pożywieniem w ciągu dnia (dotyczy Nutridrink 125ml, Nutridrink Multi Fibre 125ml, Nutridrink Yoghurt Style 200ml). Pacjent powinien wówczas wypić 6-7 opakowań: pozwoli to na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na energię i składniki odżywcze.
Dzięki dużej różnorodności preparatów Nutridrink pożywienie pacjenta jest nie tylko urozmaicone, ale ma również wysoką wartość odżywczą.
Nutridrink jest tak odżywczy i zbilansowany, że w razie potrzeby może zastąpić lub uzupełnić posiłek.

Należy pamiętać, że ze względu na wysoką osmolarność preparatów Nutridrink należy pić je powoli – jedną butelkę ok. 30 minut – aby uniknąć dyskomfortu trawiennego.

Jakie rodzaje preparatów Nutridrink są dostępne?

Nutridrink dostępny jest w różnych rodzajach i smakach:

  • Nutridrink 125 ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika
  • Nutridrink Yoghurt Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez błonnika, z dodatkiem jogurtu
  • Nutridrink Protein 125 ml: wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy, bez błonnika: dla osób, którym zalecane jest zwiększone spożycia białka
  • Nutridrink Multi Fibre 125 ml: wysokoenergetyczny, z błonnikiem usprawniającym pracę jelit
  • Nutridrink Juice Style 200ml: wysokoenergetyczny, bez tłuszczu – dla osób, którym zlecane jest zmniejszenie spożycia tłuszczów

Jeśli chory potrzebuje specjalistycznego wsparcia możemy zaproponować mu:

  • Diasip: normokaloryczny preparat odżywczy przeznaczony dla chorych z cukrzycą i hiperglikemią.
  • Cubitan: wysokokaloryczny i wysokobiałkowy preparat odżywczy, przeznaczony dla osób z odleżynami i trodno gojącymi się ranami.

 

Kiedy stosuje się preparaty odżywcze Nutridrink?

Choroba, uraz lub operacja zwiększają zapotrzebowanie energetyczne, a jednocześnie często u pacjentów pojawia się utrata apetytu lub inny powód, którego konsekwencją jest zbyt niskie w stosunku do potrzeb spożycie pokarmu.
Do problemów z jedzeniem spowodowanych chorobą należą: zmniejszony apetyt, niechęć do jedzenia, problemy z gryzieniem, problemy z połykaniem, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, ból przy jedzeniu, suchość w jamie ustnej, niemożność spożycia posiłku, osłabienie, drżenia, niedowłady. W rezultacie chory słabnie i gorzej reaguje na leczenie, wydłuża się czas hospitalizacji i rekonwalescencji.
W takim wypadku preparaty odżywcze Nutridrink są dobrym sposobem na zwiększenie wartości odżywczej całodziennego wyżywienia chorego. Płynna forma preparatu ułatwia spożycie – pacjent nie musi gryźć i przeżuwać, a skondensowana formuła zapewnia dużą ilość energii i składników odżywczych w małej, a przez to łatwiejszej do spożycia, objętości.
Nutridrink należy podawać u pacjentów:
• przed i po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji,
• z porażeniem mózgowym,
• zaburzeniami żucia i połykania,
• z brakiem apetytu o różnej etiologii,
• ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowo-energetycznym.

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.