Zajmując się od wielu lat żywieniem medycznym, firma Nutricia rozumie jak ważne dla pacjentów chorujących na nowotwory jest prawidłowe odżywianie, które wspomaga organizm w walce z chorobą. Dlatego też, aby ułatwić pacjentom onkologicznym komponowanie diety dostosowanej do ich potrzeb, firma Nutricia oferuje pacjentom chorującym na nowotwory, możliwość skorzystania z bezpłatnych konsultacji z Dietetykiem w postaci porad telefonicznych.

Obejrzyj krótki film na temat tele-porad:

Co otrzymujesz w ramach TELE-PORADY?

  • Indywidualną profesjonalną 45-minutową konsultację z wykwalifikowanym dietetykiem, który na co dzień pracuje z pacjentami onkologicznymi
  • Rzetelne informacje dotyczące prawidłowego żywienia podczas choroby nowotworowej np. czy cukier „żywi raka”, czy podczas leczenia należy stosować dietę bezglutenową
  • Praktyczne wskazówki dotyczące modyfikacji dotychczasowego sposobu żywienia, aby był on lepiej dopasowany do Twoich potrzeb np. jakie produkty warto dodać do jadłospisu, aby zwiększyć ilość białka, jak zwiększyć spożycie warzyw
  • Szczegółowe zalecenia żywieniowe uwzgledniające Twoje preferencje i dolegliwości mogące pojawić się podczas leczenia przeciwnowotworowego np. co jeść w czasie biegunki, zaparć itp.

A wszystko to bez wychodzenia z domu i zupełnie za darmo!

Dietetycy udzielający konsultacji w ramach TELE-PORAD

Justyna Marszałkowska-Jakubik dietetyk kliniczny, wykładowca akademicki na kierunku Dietetyka, autorka bloga dietetycznego www.zdrowonajedzeni.pl  oraz e-booka „Jak oswoić Hashimoto”.
Jako dietetyk pracuje od 2005 r., prowadząc konsultacje osób dorosłych trakcie terapii onkologicznych, jak również osób z chorobą Hashimoto, insulinoopornością, dną moczanową i innymi chorobami dietozależnymi. Od 2006 r. działa jako wolontariusz w Komitecie Ochrony Praw Dziecka.

 

Ewa Ceborska-Scheiterbauer dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, wykładowca akademicki na kierunku dietetyka stosowana i dietetyka kliniczna w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia, właścicielka poradni dietetycznej food&diet, autorka opracowań dietetycznych: Żywienie w szpiczaku mnogim oraz Medycyna XXI wieku – żywienie w chorobach nowotworowych, a także książki kucharskiej Dieta łatwostrawna – z czym się to je. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Głównym obszarem jej pracy zawodowej są pacjenci w trakcie leczenia onkologicznego.

 

Magdalena Szymańska dietetyk kliniczny od wielu lat pracujący w poradni dietetycznej food & diet, gdzie przyjmuje pacjentów potrzebujących ustalenia specjalistycznej diety. Od kilku lat pracuje z pacjentami w trakcie leczenia onkologicznego pomagając im uporać się z niedożywieniem, skutkami chemio- i radioterapii. Edukator żywieniowy dzieci i młodzieży, organizujący w szkołach warsztaty kulinarne dot. zdrowego żywienia. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Instruktor Nordic Walking dla dorosłych i młodzieży, organizujący indywidualne i grupowe treningi.

 

Jak przygotować się do TELE-PORADY?

Jeśli chcesz jak najlepiej wykorzystać czas konsultacji, możesz się do niej przygotować! W tym celu zbierz wcześniej poniższe informacje, o które może zapytać Cię dietetyk* podczas konsultacji.

  • Zalecenia dotyczące żywienia uzyskane od lekarza konieczność zastosowania diety lekkostrawnej czy włączenia żywienia medycznego
  • Aktualną masę i wysokość ciała, pomoże to specjaliście ocenić Twój aktualny stan odżywienia i zaproponować dalsze postępowanie żywieniowe.
  • 1 dzień Twojego jadłospisu, możesz spisać to co jadłeś dzień przed wizytą i co zazwyczaj jesz na poszczególne posiłki (zanotuj ilości poszczególnych produktów w gramach lub miarach domowych np. 1 łyżka) – takie informacje są potrzebne dietetykowi do oceny Twojego sposobu żywienia i ułatwią wprowadzenie indywidualnych modyfikacji do Twojej codziennej diety
  • Przyjmowane leki i/lub suplementy diety, dzięki temu dietetyk uzyska pełnieją informację nt. dodatkowych witamin czy innych składników, które przyjmujesz i zwróci uwagę na ewentualne interakcje między lekami, a żywnością
  • Występujące dolegliwości, które pojawiły się podczas choroby czy leczenia, zwróć uwagę czy w ostatnim czasie schudłeś pomimo tego, iż nie było to Twoim zamiarem – umożliwi to dietetykowi dopasowanie zaleceń żywieniowych do Twojego stanu zdrowia
  • Wszystkie pytania i wątpliwości dotyczące żywienia i żywności – dzięki temu w trakcie konsultacji będziesz mógł uzyskać więcej ważnych dla Ciebie informacji

*Usługa jest realizowana przez dietetyków współpracujących z firmą Nutricia, w oparciu o ich ekspertyzę i doświadczenie w stosowaniu produktów Nutricia. PROSIMY O ZAPISY TYLKO PACJENTÓW ONKOLOGICZNYCH

*Ilość konsultacji jest ograniczona, pacjenci są zapisywani na konsultację zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Dietetycy nie przygotowują jadłospisów dla pacjentów. Serwis Konsumencki, tel.: 22 55 00 155, e-mail: serwis@nutriciamedyczna.pl. (Opłata za połączenie zgodna z taryfą operatora. Infolinia czynna od poniedziałku do piątku w godz. 09.00-17.00).

Ulotka dla pacjenta "Rekomendacje i Teleporada" REGULAMIN - Tele-porady z dietetykiem dla pacjentów onkologicznych od firmy NUTRICIA