Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Przepisy

W dziale Przepisy znajdziesz podpowiedzi jak przygotowywać potrawy dla podopiecznego, tak aby były one dla niego bezpieczne do spożycia i nie sprawiały mu trudności. Jednocześnie mając na uwadze, że codzienne menu powinno zapewniać choremu odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nasze propozycje pokazują także, jak w łatwy sposób zwiększyć wartość odżywczą posiłków, dzięki wykorzystaniu doustnych preparatów odżywczych.

Na co warto zwrócić uwagę przygotowując posiłki dla podopiecznego z chorobą Alzheimera?
• zamień naczynia na nietłukące np. tekturowe lub bambusowe, a gdy trzeba pozwól na rezygnację ze sztućców,
• zaproś chorego do wspólnego przygotowywania potraw – nazywaj składniki i wykonywane czynności, aby trenować pamięć podopiecznego,
• gdy chory ma trudności z gryzieniem i połykaniem, zamień konsystencję dań na papkowatą lub płynną (skorzystaj z naszych przepisów),
• spożywajcie posiłki wspólnie z podopiecznym przy jednym stole, zapewniając mu odpowiednią ilość czasu na spokojnie dokończenie potrawy.

Więcej na temat opieki nad chorym dowiesz się z artykułów znajdujących się w Strefie Wiedzy oraz zakładce Porady Ekspertów.

Czytaj dalej ...
Kategoria przepisu:
Wykorzystany produkt: