Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Przepisy

Dieta osób onkologicznie powinna być prawidłowo zbilansowana i pełnowartościowa, gdyż jej zadaniem jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii oraz substancji odżywczych. Ważnym jest aby pamiętać, że zapotrzebowanie na poszczególne z nich może się zmieniać na skutek toczącego się procesu nowotworowego. Szczególnie istotną rolę w diecie pacjentów onkologicznych odgrywa białko, które pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji. Zapotrzebowanie na ten składnik, w zależności od stanu pacjenta, wzrosnąć może niemal dwukrotnie. Stąd też zaleca się, aby dieta stosowana przez osobę chorą onkologicznie zawierała w swoim składzie produkty o wysokiej zawartości tego składnika. Jednocześnie jednak konieczne jest dopasowanie planowanych w jadłospisie posiłków do możliwości i upodobać osoby chorej.

Wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów onkologicznych oraz ich opiekunów, we współpracy z dietetykami pracującymi na co dzień z tą grupą chorych, opracowaliśmy przepisy stworzone specjalnie z myślą o osobach chorych onkologicznie.

Ponieważ sama choroba jak i stosowane leczenie mogą przyczynić się do wystąpienia braku apetytu, potęgowanego dodatkowo takimi dolegliwościami jak nudności, wymioty, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu czy biegunka, spożycie odpowiedniej ilości posiłków pozwalającej na pokrycie zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze może okazać się trudne, mimo modyfikacji diety. W takich sytuacjach warto porozmawiać z lekarzem o możliwości włączenia do codziennego jadłospisu doustnych preparatów odżywczych. Przykładem takiego produktu jest Nutridrink Protein, który stanowi skoncentrowane źródło białka i energii. Proponowane przez nas przepisy podpowiadają, jak tego typu preparaty „wpleść” w dania z produktów naturalnych, by dodatkowo zwiększyć ich wartość odżywczą.

Wśród naszych przepisów dla pacjentów onkologicznych znajdziesz potrawy, które możesz zaserwować na śniadanie (np. owsiankę orzechową), obiad (np. wołowinę w pomidorach), kolację (np. naleśniki wytrawne ze szpinakiem), podwieczorek (np. koktajl malinowo-porzeczkowy) i deser (np. sernik z makowym spodem) tworząc tym samym całodniowy jadłospis dla osoby z chorobą nowotworową.

Czytaj dalej ...
Kategoria przepisu:
Wykorzystany produkt: