Udar mózgu przyczynić może się do:
• rozwoju zaburzeń połykania (dysfagii),
• zmniejszenia lub braku apetytu,
• ograniczenia możliwości samodzielnego przygotowania i spożycia posiłków
W związku z powyższym potrawy dla chorych po udarze mózgu powinny mieć odpowiednią konsystencję – najczęściej papkowatą lub półpłynną – dostosowaną do możliwości gryzienia i połykania przez chorego, aby ich spożycie nie sprawiało mu trudności. Jednocześnie należy zadbać o ich sposób podania, aby wygląd dań zachęcał do jedzenia. Nasze przepisy podpowiadają jak osiągnąć taki efekt, zapewniając przy tym choremu odpowiednią podaż składników odżywczych.
Prawidłowy stan odżywienia pacjentów po udarze mózgu, oraz jego poprawa, przekłada się na efektywność procesu rehabilitacji, który ma na celu przywrócenie im jak największej sprawności i samodzielności – w tym także, w spożywaniu posiłków.